ALTIN (GOLD – XAU/USD)

Yayınlandı: 18 Temmuz 2015 / ALTIN, ANALİZLER
Etiketler:, , , ,
ALTIN SENARYO 1

ALTIN Günlük grafik

Chart_XAU_USD_Daily_snapshot
 Senaryo için nihai geçersizlik seviyemiz 1346 seviyesi idi, bu noktada bir değişiklik yok. İlk etapta 1308 ve 1287 seviyeleri yukarı geçilmeden yeni dipler oluşup oluşmayacağına odaklanmıştık, piyasa bu doğrultuda ilerleyerek senaryoyu şimdilik destekler bir görüntü çizdi. C3 için şimdilik 1080-1110 bölgesi civarı en yüksek olasılık gözüküyor. Bunun sebebi C3’ün fiyat boyunun C1’e hemen hemen eşit olmasını bekliyor olmamız ve bu eşitliğin sağlandığı seviye de 1098. Bu seviyeyi merkez değer olarak alıp C3’ün olası sonlanma seviyesinin kabaca 1120- 1077 seviyelerinin arasında bir fiyat/zaman noktasında olmasını bekleriz. Haftalık grafikte incelediğimiz derecedeki sayımda da en az 1102 seviyesine ulaşılması gerekliliği var ve bu iki farklı dereceli sayımda aşağı yukarı aynı seviyenin çıkması olumlu bir sinyal. Ancak haftalıktaki hedefe C3 aşamasında ulaşılması şart değil, C5 aşamasında da ulaşılabilir. Bu yüzden C3’ün mutlaka en az 1102 seviyesine ulaşması gerekiyor gibi düşünmemek gerekir.

1020’nin altı görülürse senaryo 2’nin gelişmekte olduğu düşüncesi bir hayli ağırlık kazanır.

ALTIN Haftalık grafik

Chart_XAU_USD_Weekly_snapshot

Senaryoyu haftalık grafik üzerinden biraz daha büyük bir resimle incelemeye devam edelim. Grafikte kırmızı harflerle (ABC) imlenen 3 dalgalık bir düzeltme fazını görmekteyiz. Senaryo doğrultusunda A ve B dalgaları tamamlanmış durumda. Şu an C dalgasının içinde olduğumuzu varsayıyoruz. Dalga kuramı doğrultusunda, c dalgalarının 5 iç dalgadan oluşmasını bekleriz. Bu yüzden C dalgasının olası sonlanma fiyat/zaman noktası arayışımızda, analizimiz boyunca C dalgasının iç dalgalarını işaretleyerek ve analiz ederek ilerliyoruz. Grafikte görülen C1, C2, C3, C4 ve C5 işaretleri C dalgasını oluşturan bu 5 iç dalganın işaretleri oluyor. C5 noktasına ulaştığımızda C dalgası ve dolayısıyla ABC düzeltmesi de sonlanmış olacak. Gelelim C dalgasının olası sonlanma fiyat seviyesi tespit hesaplamalarına. ABC düzeltmesinin basit formda bir zik zak düzeltme olduğunu varsayıyoruz.Bunun sebebini çok detaylara boğulmadan kısaca açıklamak gerekirse, dalga fiyat ve zaman boyları,bunların birbirleriyle oransal ilişkileri gibi bir takım dalga karakteristiklerinin en çok zik zak forma uyması diyebiliriz. Zik zaklarda c dalgasının fiyat boyunun normal şartlarda a dalgasının %61.8 -161.8 aralığında olması beklenir, klasik Elliott dalga kuramında en yüksek olasılıklı hedef %100 seviyesidir. Bizim de ilk beklentimiz bu yöndedir. Ancak daha nadir görülen “truncated zigzag” formunda c dalgasının fiyat boyu, a dalgasının %38.2- 61.8 aralığında kalabilir. Ve bizim bu olasılığın gerçekleşebileciğini düşünmemize neden olacak bir takım işaretler bulunmakta. A dalgasının başlangıcından ve B dalgasının bitiş noktasından geçen eflatun trend çizgisinin yukarı kırılmış olması bu yöndeki en büyük işaret. Alçalan trend çizgisinin bu kadar kısa sürede kırılması abc düzeltmesinin bittiğine dair bir teyit işaretidir. Ancak C dalgasının ulaşması gereken minimum fiyat boyuna henüz ulaşmamış olması nedeniyle abc düzeltmesinin bittiğini düşünemeyiz. Bu durumda ya bu senaryonun içerdiği sayım yanlıştır ya da C dalgası itkisel dalgalarla değil “terminal impulse” ya da diyagonal itki dediğimiz formda gelişmekte ve henüz devam etmekte demektir.Dolayısıyla biz, senaryomuzun C dalgasının iç dalgalarından 4. dalganın (C4), birinci dalganın (C1) fiyat alanına girdiği “terminal impulse” formuna uygun bir görünümde ilerlemesini bekleriz. C dalgasının ulaşması gereken minimum fiyat seviyesi, A dalgasının %38.2’sine ulaşacağı 1102 seviyesi. ABC düzeltmesi sonlanmadan önce en az bu seviyeye ulaşmalı.

ALTIN SENARYO 2

ALTIN Haftalık grafik

Chart_XAU_USD_Weekly_snapshot
1346 seviyesi yukarı kırılırsa senaryo geçerliliğini yitirir. 1346 yukarı kırılmadan 1077 seviyesi aşağı geçilirse bu senaryo ağırlık kazanır. İzlemeye devam ediyoruz.

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Yorum bırakın