Parite maksimum 1.1467 seviyesini görüp sert düşüş yedi ve 1.1534 seviyesini kırıp teyit veremedi. Bu yüzden, şu an için en üst dereceli sayımımızdaki aşağı yönlü C dalgasının sonlandığını söyleyemiyoruz.  1.0462 dibi aşağı geçilirse, C dalgasının sonlanmış olup yukarı fazın başlamış olduğu beklentisi üzerine kurulu olan senaryolarımız geçersiz hale gelir. Son yazımızdaki senaryoların grafik ve detaylarını güncelleyerek devam edelim.

Senaryo 1

EURUSD6 Saatlik Grafik

Chart_EUR_USD_6 Hours_snapshot

Bu senaryoya göre parite 1.0570 seviyesindeki dipten başlayarak yukarı itkisel olarak ilerliyordu. İlk hedefimiz 1.1468 seviyesiydi ve parite maksimum 1.1467 seviyesini görüp düşüşe geçti. Bu şartlar doğrultusunda paritenin 5. dalgasını da tamamlayarak yukarı ilk fazı yani bir üst derecede 1. dalgayı tamamlayarak 2. dalgaya başladığını varsayıyoruz. Bunun en temel sebebi, daha önce bahsettiğimiz, 5. dalganın zaman boyundan daha kısa sürede kanalın alt çizgisinin kırılmış olması.

EURUSD 4 Saatlik Grafik

Chart_EUR_USD_4 Hours_snapshot

Bu tabloya göre aşağı yönlü 2. dalganın tamamlanmasının ardından 3. dalga ile tekrar yükselişin güçlenmesini ve yeni zirve seviyelerin görülmesini bekleriz. Şimdi de 2. dalganın olası sonlanma fiyat/zaman noktası ve formasyonlarının detaylarına göz atalım.

2. dalganın basit düzeltme mi yoksa bileşik düzeltme mi olacağını şu andan bilme ihtimalimiz çok çok zayıf, bu yüzden şimdilik her olasılığa açık olmalıyız. 4 saatlik grafikte görüldüğü gibi üç dalgalı yapı içeren bir zik zak formasyon neredeyse tamamlanmış durumda. Bu basit düzeltme formunun olası fiyat hedefleri, 1.0954-1.0972 aralığı, 1.0926’nın yakın çevresi ve son olarak da 1.0823’ün yakın çevresi olmak üzere üç bölgeden oluşmakta. Ben, ilk hedef olan 1.0954-1.0972 aralığını şu an için en yüksek olasılık olarak görüyorum.

Bu tablodaki en önemli nokta bu zikzak sonlandığında 2. dalganın sonlanıp sonlanmayacağı. Çünkü abc bittiğinde 2. dalga bitmeyip bileşik düzeltme olarak devam edebilir. Bu yüzden c dalgası sonlandıktan sonra oluşan dalgaları görüp bu konuda analiz yapmaya ihtiyaç duyuyoruz.

Ancak her iki olasılık durumunda da şu anki c dalgası düşüşünün sonunda long pozisyon almak mantıklı olacaktır. Ardından gelecek fiyat hareketleri bileşik düzeltmeye işaret ederse pozisyonların stopları maliyete çekilerek risk sıfırlanabilir.

Senaryo 2

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu senaryonun 1. senaryodan farkı yukarı yönlü itkisel fazın 1.0570 seviyesi yerine 1.0666 seviyesinden başlıyor olması.

Senaryo 2a

EURUSD 3 Saatlik Grafik

Chart_EUR_USD_3 Hours_snapshot

Bu senaryoya göre parite, 5 iç dalgayı ve dolayısıyla da bir üst derecedeki 1. dalgayı tamamlamış ve  2. dalganın içindeydi. 2. dalganın iç dalgalarından “b” dalgasının sonlanıp, fiyat boyunu a dalgasının fiyat boyu ile ilişkilendirerek c dalgası adına fiyat/zaman projeksiyonu yapmak için bekliyorduk.

Eğer “b” dalgası “a” dalgasının fiyat boyunun % 138.2’sine ulaşabilseydi “c”  dalgasının “başarısız c” olarak “b” dalgasının tümünü geri alamadan sonlanmasını beklerdik. Ancak b dalgası, a dalgasının %129 fiyat boyuna ulaşıp sonlandı ve zaten ardından da c dalgası başladı ve şu an itibariyle de b dalgasının tümünü geri almış durumda.

EURUSD3 Saatlik Grafik

Chart_EUR_USD_3 Hours_snapshot

Bu tabloya göre 2. dalga “düzensiz” formasyonda gelişmekte. Elimizdeki tabloya göre “c” dalgasının olası sonlanma fiyat noktası, “a” dalgasının sonlandığı noktanın, “a” dalgasının fiyat boyunun %61.8’i kadar aşağısıdır. Bu mesafe, 1.0971 seviyesine denk gelmekte.

2. dalgalarda en sık rastlanan geri çekilme oranı %61.8’dir. 1.0666’dan başlayıp 1.1467’de sonlanan 1. dalganın %61.8 geri çekilme mesafesi de tam olarak 1.09719 seviyesine denk geliyor. Bu iki unsurun aynı noktayı neredeyse milimetrik olarak vermesi bizim için önemli bir veri, bu yüzden “c” dalgasının ve dolayısıyla bir üst derecede de 2. dalganın 1.0971 seviyesinde ya da yakın çevresinde sonlanmasını bekleriz. Yakın çevreden kastımız da 1.0971 seviyesinin pivot olduğu aşağı ve yukarı yönde 50’şer piplik bir alandır.

Bu senaryo doğrultusunda beklentimiz, “c” dalgasının ardından 2. dalganın tamamlanıp 3. dalga için yeni zirvelere doğru yol alınmasıdır.

Senaryo 2b

 Bu senaryonun “senaryo 2a” dan farkı 5. iç dalganın ve dolayısıyla bir üst derecedeki 1. dalganın henüz sonlanmadığı varsayımı üzerine kurulu olmasıydı. Bu sayıma göre,kırmızı trend çizgisi 5. dalganın zaman boyundan daha kısa sürede aşağı kırıldı ve 1. dalga tamamlanmış oldu ve şu an 2. dalgadayız.

Bu senaryomuz şu an için detay gerektirmiyor, çünkü abc dalgalarının iç dinamiklerinin birbiri ile ilişkilendirilmesi açısından senaryo 1 ile, 2. dalganın geri çekilme oranı hesaplamaları açısından da senaryo 2a ile aynı hesaplama ve seviyeleri içeriyor.

EURUSD4 Saatlik Grafik

Chart_EUR_USD_4 Hours_snapshot

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorum bırakın